Excite

500 kubieke meter marmer voor restauratie Akropolis

In de afgelopen acht jaar is er meer dan 500 kubieke meter marmer uit de omliggende bergen van Athene gehaald. Dit is nodig voor de restauratie van de bekende Akropolis. Er werd ook al 2.350 ton marmer en steen uit de Akropolis gehaald, om na de restauratie weer terug te plaatsen. De marmerdelen die erbij zijn gekomen, zullen worden geplaatst tussen de zuilen uit de oudheid en de bouwelementen. Ze zullen ontbrekende delen vervangen. De marmerdelen komen uit dezelfde regio als waar men vroeger het marmer vandaan haalde om de Akropolis te bouwen.

De restauratie van het Akropolis is geen kleine klus. Deze duurt al sinds 1975. En ze zijn er nog lang niet. Er is nog ruim 15,8 miljoen euro nodig om de hele restauratie compleet te krijgen. Tot nu toe zijn de Nike Tempel en de Propyleeën (een monumentale ingang) van de Akropolis volledig gerestaureerd. Van het Parthenon is het oostelijke en het noordelijke deel gerestaureerd.

Het restaureren is een lastige klus en kan gezien worden als een gigantische puzzel. In de afgelopen jaren hebben architecten, archeologen en speciaal opgeleide metsers duizenden stukken voorzichtig uit het monument Akropolis gehaald. Als alles is opgeknapt moet het ook weer keurig op dezelfde plek terecht komen.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020