Excite

Met de A380 van en naar Schiphol

Voor vliegtuigliefhebbers kan het moment dat de A380 landde op Schiphol niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Dit grote vliegtuig, het grootste passagiersvliegtuig dat er is, is voortaan ook gewoon via Schiphol te boeken. Tenminste, als je naar Dubai vliegt, want voorlopig is alleen een vlucht die kant op met de A380 te maken.

Wat biedt de A380?

Een van de opvallendste feiten over de A380 is dat het een dubbeldekker is. Over de hele lengte is ruimte voor twee verdiepingen met passagiers. Dat is relatief uniek; er zijn wel vliegtuigen met een gedeeltelijke bovenverdieping, maar niet met twee volwaardige verdiepingen.

Het nieuws dat de A380 nu ook op Schiphol vliegt, is misschien niet voor iedereen even interessant, maar het is zeker wel opvallend. Voor dit mogelijk was, is er namelijk nogal wat veranderd. Schiphol moest ervoor zorgen dat gates en vliegtuigslurven geschikt waren voor de ontvangst van het 70 meter lange vliegtuig; de 500 passagiers die erin passen, moeten namelijk wel normaal uit kunnen stappen.

En daarnaast is ook eerst gewacht tot het commercieel aantrekkelijk was om de A380 op Schiphol te laten vliegen. Voor Dubai lukt dat nu en in de toekomst volgen misschien wel meer vluchten. Schiphol kan ze nu aan.

KLM met een A380?

Het is ook mogelijk dat KLM een A380 aanschaft, maar die plannen zijn er voorlopig nog niet. De luchtvaartmaatschappij kan zich vooralsnog goed redden met de Boeings waarmee gevlogen wordt. Als KLM wel een A380 aan zou schaffen, is de kans dat deze op Schiphol te zien is natuurlijk weer een stuk groter.

Aantrekkelijk vliegtuig

Dat de A380 op Schiphol nog niet veel voorkomt, wil niet zeggen dat er niet veel rondvliegen. Sinds 2012 zijn er al 257 bestellingen geplaatst voor het vliegtuig en 80 exemplaren zijn al afgeleverd. De meeste A380's zijn te vinden in de Verenigde Arabische Emiraten, daar werden er maar liefst 90 besteld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020