Excite

Aer Lingus zet Ryanair op verlies

De vliegtuigmaatschappij Ryanair leed vorig jaar een verlies door een afwaardering op zijn belang in Aer Lingus, de Ierse concurrent die Ryanair wilde overnemen. De overname van Ryanair van Aer Lingus wilde echter niet echt lukken, omdat de overheid dit blokkeerde. Ryanair heeft sinds 2006 twee pogingen gedaan om Aer Lingus over te nemen. Het vergrootte daarbij zijn belang in de luchtvaarmaatschappij tot bijna 30 procent.

Vandaag zijn de jaarcijfers van vliegtuigmaatschappij Ryanair bekend gemaakt. De overnamestrijd is hierin nog niet te zien. De koers Aer Lingus is vorig jaar gedaald, waardoor Ryanair zich genoodzaakt zag 222,5 miljoen euro af te boeken op zijn belang in de luchtvaartmaatschappij. Door de gestegen brandstof zorgde de afboeking dat Ryanair dit jaar voor het eerst een jaar heeft afgesloten met verlies. Het nettoverlies was afgelopen jaar 169 miljoen Euro. De nettowinst van een jaar eerder was ruim 481 miljoen euro.

De operationele winst was 105 miljoen euro, wat een daling van 78 procent betekent vergeleken met andere jaren. De omzet steeg wel, namelijk met 8,4 procent naar een totaal van 2,94 miljard euro. Topman Michael O'Leary wil de prijsverlaging voor de passagiers laten groeien. Hij wil de consumenten waar voor hun geld bieden en hoopt dat dit in tijden van de recessie zal lukken.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021