Excite

Airbus plant bouw transparant vliegtuig

Vliegtuigfabrikant Airbus wil een wel heel bijzonder vliegtuig op de markt brengen: een transparant exemplaar. Het is de bedoeling dat de volledige romp van dit toestel doorzichtig wordt. Als de piloot dat wil, want die moet hiervoor een elektrisch signaal door de hi-tech keramische romp van het toestel versturen.

Dankzij dit systeem kunnen de mensen die géén hoogtevrees hebben tijdens hun trip landschappen of steden bekijken. Op die manier kan het lijken alsof ze helemaal zelf vliegen, zonder enig hulpmiddel. Het idee lijkt misschien wat vergezocht, maar inmiddels is er wel degelijk een plan opgesteld dat op dit moment bekeken wordt.

Het op deze manier vliegen zou een heel extra dimensie toevoegen. Een dergelijk vliegtuig is echter niet het enige waar Airbus aan werkt. Axel Krein, hoofd van de afdeling research en technologie, geeft aan dat er onder meer gekeken wordt naar een zelfherstellende romp en motoren die verwerkt worden in de romp en niet in de vleugels.

De plannen zijn het resultaat van een vrije brainstormsessie, waarbij na werd gedacht over het vliegverkeer over een jaar of 30. Hieruit bleken verrassend veel realistische plannen te komen. Veel van de benodigde technologieën voor de uitvoering van de plannen blijkt zelfs al te bestaan. Mocht er daadwerkelijk een transparant vliegtuig komen, dan zal dit waarschijnlijk wel pas over een paar jaar zijn.

Afbeelding: Airbus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021