Excite

Amerika kampt met hittegolf

In Nederland blijft het weer kwakkelen, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft men te maken met een dodelijke hittegolf. Deze maand zijn er al ruim duizend hitterecords gesneuveld in Amerika. Ook 13 mensen lieten het leven.

De hittegolf houdt huis in een gebied dat strekt van Texas tot aan North Dakota en South Dakota. Richting het oosten reikt de hittegolf tot aan Illinois en Indiana. Het lijkt erop dat ook de staten die verder naar het oosten liggen te maken gaan krijgen met de extreme temperaturen.

In New York is het waarschijnlijk niet te houden aan het eind van de week. Voorspellingen spreken van een gevoelstemperatuur van 46 graden. Zondag zal de temperatuur alweer dalen, maar het blijft zeker tot 2 augustus boven de 30 graden Celsius.

In een stad in Iowa werd gisteren een temperatuur van 54,4 graden gemeten. Hoewel de meeste Amerikanen over airconditioning beschikken, hebben lokale overheden zogenaamde koelcentra opgezet voor zij die zich deze luxe niet kunnen veroorloven.

In totaal zijn er in juli al 13 mensen omgekomen. Door de vochtige lucht is de hitte namelijk erg gevaarlijk. Ondanks het klamme weer hebben staten als Texas en New Mexico te kampen met enorme droogtes. Zo viel er tot 2 juni in het stadje Carlsbad in laatstgenoemde staat al 233 dagen geen regen. Waarschijnlijk houden zowel de hitte als de droogte nog lange tijd aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021