Excite

Met de kinderen naar de Apenheul

Vlakbij Apeldoorn ligt de Apenheul. Niet zomaar een dierentuin, maar één speciaal voor liefhebbers van apen. Voor veel kinderen een fantastische plek, want de apen lopen en grotendeels los rond. Heel anders dan wanneer je de primaten ziet achter een hekwerk, zoals in andere dierentuinen. En daarom nog meer een bezoek waard!

Wat maakt de Apenheul speciaal?

De Apenheul is een speciale dierentuin vol met apen. Op ongeveer 200 hectare wonen apen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De Apenheul onderscheidt zich niet alleen door zich specifiek op apen te richten, maar veel dieren lopen los rond tussen de mensen. Kooien afgezet met gaas op hekwerk kom je bijna niet tegen. Apen die te gevaarlijk zijn om los te laten tussen het publiek zoals gorilla's, bonobo's en orang-oetans, worden gehouden op ruime eilanden. Zo zijn ze goed te zien voor de bezoekers. Kinderen kunnen op deze manier veel leren over het gedrag van deze diersoort die zo dicht bij de mens staat.

Geschiedenis van de Apenheul

In 1971 wordt de Apenheul opgericht door Wim Mager. Hij ziet al meteen voor zich dat bezoekers tussen de apen moeten kunnen lopen. Met dit voorstel kan hij de voormalige Bloemenhal met circa 1,5 hectare grond huren voor een symbolisch bedrag van één gulden. De Apenheul is op dat moment de enige dierentuin waar bezoekers zo dicht bij niet-inheemse dieren kunnen zijn. Vanaf de jaren '80 wordt de Apenheul op allerlei manieren interessanter gemaakt voor het publiek. Er komen meer soorten apen, maar er wordt ook gewerkt aan speeltuinen, tentoonstellingen en meer voorzieningen en informatie voor bezoekers. De Apenheul staat er bekend om, dat veel apen ontzetten oud worden. Het park werkt inmiddels ook mee aan programma's om de natuurlijke stand van apen te beschermen.

Bijzonderheden Apenheul

De Apenheul heeft goede voorzieningen voor mensen in een rolstoel. Er is alleen geen kinderopvang. Omdat de apen loslopen worden honden in geen geval toegelaten. Van november tot en met maart is de Apenheul gesloten. In de overige maanden rijdt er een speciale bus vanaf station Apeldoorn naar het park toe.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020