Excite

Belgische luchtruim blijft voorlopig deels gesloten

  • © Getty Images
Het vliegverkeer in België zal zeker nog een aantal dagen last houden van de stroomstoring die plaatsvond bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Het luchtruim is inmiddels wel weer voor 75 procent geopend. De overige 25 procent zal waarschijnlijk nog een aantal dagen gesloten blijven. Reizigers dienen dan ook voorlopig nog rekening te houden met vertragingen.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven Zaventem bij Brussel blijft het aantal annuleringen beperkt. Op piekmomenten zal er waarschijnlijk te weinig capaciteit zijn om vliegtuigen te laten landen en opstijgen, maar dit kan mogelijkerwijs weer gecompenseerd worden door vliegtuigen juist op andere momenten weer op te laten stijgen of te laten landen. Al met al zal dit leiden tot vertragingen van ongeveer één tot twee uur.

De stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol zorgde ervoor dat er tussen 09:30 en 14:00 geen vliegtuigen konden landen op of opstijgen vanaf de Belgische luchthavens. Op Zaventem kregen zeker 25.000 passagiers te maken met de gevolgen van deze stroomstoring. Er werden ongeveer 200 vluchten geannuleerd, ongeveer 30 vluchten konden worden omgeleid. In totaal zaten er op de luchthaven van Charleroi ongeveer 10.000 mensen vast.

De storing bij de luchtverkeersleider werd veroorzaakt door een test met de noodgeneratoren, zo vertelt woordvoerder Dominique Dehaene. De test werd uitgevoerd op de noodgeneratoren, wat resulteerde in overspanning. Dit zorgde ervoor dat zowel de operationele systemen als het noodsysteem ineens niet meer gebruikt konden worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021