Excite

Aapjes kijken in Diergaarde Blijdorp

Voor het zien van wilde dieren hoef je niet ver van huis te gaan. Hoewel je in de Nederlandse bossen niet meer tegenkomt dan een willekeurige vos of een hert, zul je in Diergaarde Blijdorp de meest vreemde wezens kunnen aanschouwen. Brullende leeuwen, grauwende tijgers en schreeuwende apen maken in dit blije dorp de dienst uit.

Blijdorp: de oudste dierentuin van Nederland

In 1855 werd er in Rotterdam een tuin geopend waarin bezoekers fazanten konden bezichtigen. Dit werd zo'n groot succes dat op 18 mei 1857 de officiële opening plaatsvond van Diergaarde Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Blijdorp zwaar beschadigd in de bombardementen van 1940. Er werd besloten om de Diergaarde te verplaatsen naar haar huidige locatie in Blijdorp. Hiermee is Diergaarde Blijdorp de oudste dierentuin van Nederland. Binnen het nieuwe ontwerp werden hekken en traliewerk vervangen door greppels en grachten waardoor dieren hun verblijf niet uit konden. Het hoofdverblijf van de mensapen, de Rivièra, was verwarmd, waardoor de apen ook in de winter konden genieten van een subtropisch klimaat.

Blijdorp in moderne tijden

Vanwege haar lange geschiedenis werd Diergaarde Blijdorp in 2004 uitgeroepen tot Rijksmonument. Sindsdien is de ontwikkeling van het park niet stil blijven staan. Blijdorp heeft zich steeds meer toegelegd op natuurbehoud en een educatieve functie. Biologieklassen uit de omgeving Rotterdam gebruiken Blijdorp vaak als praktijkvoorbeeld voor hun biologielessen. Daarnaast ondersteunt Blijdorp vele natuurbehoudprojecten. Blijdorp ondersteunt ruim negentig fokprogramma's waarvan er ruim tien door Blijdorp zelf worden gecoördineerd. Soms worden er voor het fokprogramma dieren uit Blijdorp beschikbaar gesteld, maar meestal levert Blijdorp een financiële bijdrage aan de projecten.

Welke dieren lopen er in Blijdorp?

Ondanks alle natuurbehoudprojecten, blijft Diergaarde Blijdorp in de eerste plaats een dierentuin. Het is dan ook belangrijk om te weten welke dieren je er kunt zien voordat je besluit naar Rotterdam af te reizen. Blijdorp beschikt over ijsberen, leeuwen, tijgers, olifanten, apen en een schitterende botanische tuin. Sinds 2009 is er een savanne bijgekomen, waar je zomaar een giraf tegen het lijf zou kunnen lopen. Genoeg redenen om een bezoekje af te leggen aan dit dierenpark.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020