Excite

Wat doe jij tijdens de carnavalsvakantie?

Wanneer de carnavalsvakantie weer is aangebroken, betekent dit voor veel mensen een tijd van bezinning. Pak jij je koffer en vlucht je weg voor al het carnavalsgeweld en confettisnippers, of besluit je te blijven en in je mooiste verkleedkostuum mee te hossen in de polonaise met een groot glas bier?

Wanneer is het carnavalsvakantie?

Ieder jaar valt de carnavalsvakantie traditiegetrouw in februari en/of maart. Vooral in het Rooms-katholieke zuidelijke deel van Nederland is de carnavalsvakantie een vast onderdeel van het schooljaar. Gedurende een week lang wordt er elke dag flink carnaval gevierd.

In de rest van Nederland wordt de carnavalsvakantie meestal krokusvakantie of voorjaarsvakantie genoemd. De uiteindelijke vaststelling van de datum van de carnavalsvakantie is afhankelijk van Pasen. Wanneer de datum van Pasen is vastgesteld, wordt er zeven weken van tevoren carnaval gevierd.

Carnavalsfeest en vasten

Binnen de Rooms-katholieke traditie wordt carnaval namelijk gevierd om het begin van de vastentijd aan te kondigen. Een week lang mag er flink gegeten, gedronken en gedanst worden en daarna moet er zeven weken lang sober worden geleefd en worden gevast. Niet iedereen doet nog mee met het vasten, maar carnaval blijft onverminderd populair. Carnaval betekent een hoop gezelligheid.

Carnavalsactiviteiten

Carnaval kenmerkt zich niet alleen door bier en verklede mensen, maar ook door optochten, carnavalskrakers en polonaises. Hele dorpen stromen uit om met hun praalwagen tijdens de optocht te strijden om de eerste prijs. Hierbij wordt er alles uit de kast gehaald om een zo mooi mogelijke wagen af te leveren met bijpassende kostuums. Voorbereidingen gaan soms maanden van tevoren al van start.

Wintersport

Wanneer je de pech hebt om in een dorp of stad te wonen waar carnaval uitbundig wordt gevierd, terwijl je een gruwelijke hekel aan het festijn hebt, dan is de carnavalsvakantie ook een goed excuus om op wintersport te gaan. Meestal ligt er rond februari en maart nog voldoende sneeuw op de pistes, dus dan kun je even de drukte ontvluchten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021