Excite

Chinese sneltrein verbreekt snelheidsrecord

De CRH380A, een enorm snelle Chinese supertrein, heeft tijdens een test het huidige snelheidsrecord verbroken. De trein wist met een snelheid van 416,6 kilometer per uur over de spoorweg tussen Shanghai en Hangzhou te schieten.

Met die snelheid verbrak de trein het record dat op dit moment stond voor commerciële treinen. Volgens het Chinese ministerie van Spoorwegen laat dit zien dat China een nieuwe mijlpaal heeft bereikt in de technologie van highspeed-treinen.

Als de trein vanaf 2012 ook daadwerkelijk in gebruik genomen wordt, zal deze met een gemiddelde snelheid van 350 kilometer per uur over de rails schieten. Hierdoor kost het nog maar 40 minuten om van de ene naar de andere stad te komen. Op dit moment is dat nog het dubbele. Er is echter ook een belangrijk nadeel: met de komst van deze trein, zal de prijs van tickets verdubbelen.

Men is al jaren bezig met hogesnelheidslijnen, omdat al snel duidelijk werd dat grote steden steeds minder geschikt zouden worden voor auto’s. Met name in landen als Japan en China gaat de ontwikkeling van dit soort snelle treinen heel hard en rijden er al sinds de jaren ’90 treinen met ongeveer 300 kilometer per uur. de gemiddelde snelheid ligt overigens meestal iets lager, op zo’n 260 kilometer per uur. Dat geldt ook voor de Shinkansen of Bullet Train, zoals dit snelheidsmonster liefkozend genoemd wordt.

Afbeelding: o-keating.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021