Excite

Citytrip naar Chicago: top 5 bezienswaardigheden

Bij de Verenigde Staten denk je wellicht niet aan grote hoeveelheden historie. Maar in 'the Windy City' ligt dat anders. Ontdek het zelf tijdens je citytrip naar Chicago.

Het Prairie Avenue Historic District

Begin 1900 kende Chicago een grote kloof tussen arm en rijk. De rijkelui waren het inmiddels beu om te midden van de arme sloebers te flaneren. Om die reden trokken zij weg richting de kust. De ooit prachtige en goed onderhouden wijk, nu genaamd het Prairie Avenue Historic District, raakte in verval. Prachtige villa's werden afgebroken en maakten plaats van pakhuizen, industrie en criminaliteit. Maar dankzij de Chicaco Architecture Foundation is de wijk in ere hersteld.

Navy Pier reuzenrad

Chicago is de geboortestad van het reuzenrad. In 1893 vond in Chicago de wereldtentoonstelling plaats, alwaar George Washington Gale Ferris Junior de wereld voor het eerst liet kennismaken met een 'ferris wheel', de Engelse term voor reuzenrad. En op Navy Pier vind je aan de waterkant ook nu een geweldig reuzenrad. Dit is een replica van het originele reuzenrad uit de wereldtentoonstelling, maar biedt ook nu een geweldig uitzicht over the windy city. En ritje duurt zo'n 7 minuten en brengt je tot een hoogte van ongeveer 45 meter.

Old St Patrick’s Church

De oudste kerk in Chicago is Old Saint Patrick's Church. De kerk werd al gebouwd in 1852 en overleefde zelfs de ergste brand die Chicago ooit heeft gekend. Waar in Nederland het kerkbezoek achteruit lijkt te gaan, gaat dat niet op voor Old Saint Patrick's Church. Dankzij een fanatiek sociaal beleid met evenementen als 'het grootste straatfeest ter wereld' trekt de parochie meer en meer katholieken aan. Waar in 1983 slechts vier mensen lid waren van de kerk, zijn dat er nu duizenden. Niet slecht gedaan dus.

Northerly Island Park

Het Norterly Island Park was tot 2003 helemaal geen park, maar een klein vliegveld genaamd Meigs Field. Waar je nu kunt genieten van wilgentakken en grasvelden, lag voorheen een fikse startbaan. De ommekeer van vliegveld naar parkland stamt uit een 9/11 gerelateerde gemeentelijke controverse. Toenmalig burgemeester Daley wilde het land hebben voor een park, maar de zakenlui behielden liever het vliegveld. Daleys oplossing? In het holst van de nacht het vliegveld met de grond gelijkmaken. Zijn redenering? Het vliegveld vormde een bedreiging voor de veiligheid van Chicago: terroristen zouden vanaf het vliegveld gemakkelijk kunnen toeslaan.

Ukrain Village en zijn kerken

Een bijzondere wijk in Chicago is de Oekraïense wijk. De wijk staat bomvol orthodoxe kerken die stuk voor stuk een lust zijn voor het oog. Met name de Saint Nicholas Ukrainian Catholic Cathedral valt op. De kerk is minder traditioneel wat betreft architectuur dan de andere kerken in de wijk en valt op dankzij de dertien koepels. De koepels representeren overigens Christus en zijn apostelen. Vergeet zeker niet langs deze kathedraal te wandelen; het is zeker de moeite waard.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020