Excite

Copiloot liet Germanwings toestel bewust neerstorten

  • © Getty Images
Het heeft er alle schijn van dat het neerstorten van het Germanwings-toestel afgelopen dinsdag geen ongeluk was. Franse onderzoekers hebben bekendgemaakt dat de copiloot van het vliegtuig alleen in de cockpit zat tijdens de crash en dat hij de gezagvoerder van het toestel heeft buitengesloten. Er is geen vermoeden van terrorisme. Volgens de Duitse overheid heeft de copiloot ook geen terroristische achtergrond.

In de afgelopen nacht hebben de Franse onderzoekers de eerste zwarte doos uitgelezen. Dit was de cockpit voice recorder. Hierop is de laatste 30 minuten van de communicatie tussen de piloten te achterhalen. De piloot verliet even de cockpit, waarschijnlijk om naar het toilet te gaan. De 28-jarige Duitse copiloot blijft daarop achter in de cockpit en lijkt de deur van de cockpit te sluiten. Op de opnamen is namelijk te horen hoe de piloot hem meerdere malen sommeert de deur te openen. De copiloot reageert daar niet op en ook niet op noodsignalen van de luchtverkeersleiding. Te horen is hoe de copiloot tot het laatst toe ademhaalt en dus in leven is.

Volgens de aanklager hebben de passagiers pas op het laatste moment doorgehad dat hun vliegtuig aan het neerstorten was. In totaal duurde de afdaling 8 minuten. Het vliegtuig kwam met een snelheid van 700 kilometer per uur tegen een bergwand terecht en de mensen die aan boord waren, waren op slag dood.

Het Openbaar Ministerie in Marseille heeft onderzoek gedaan naar de achtergrond van de copiloot en zijn geestelijke toestand en sluit daarbij nadrukkelijk zelfmoord niet uit. Germanwings heeft inmiddels aangegeven erg geschokt te zijn door de berichten uit Frankrijk. Op dit moment wordt er nog gezocht naar de tweede zwarte doos. Die geeft mogelijk ook nog meer informatie over de toedracht van de ramp.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021