Excite

Crisis geen invloed op de vakantie-uitgaven

Door de crisis moeten we allemaal de broekriem ietsjes aansnoeren. Je zou dus denken dat wij Nederlanders dan gaan beknibbelen op luxe als vakantie. Dat blijkt echter niet zo te zijn; de financiële crisis heeft nauwelijks invloed op onze vakantie-uitgaven. In 2010 hebben we met zijn allen zo’n 15 miljard euro uitgegeven aan uitstapjes en vakanties.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Wanneer je die 15 miljard euro afzet tegen wat we hebben uitgegeven aan voedsel, dan lijkt vakantie voor de Nederlander erg belangrijk te zijn. ‘Ter vergelijking: de uitgaven aan voedingsmiddelen bedroegen bijna 25 miljard euro,’ aldus het CBS tegen het AD.

De crisis lijkt ons er in ieder geval niet van te weerhouden om vakantie te vieren in verre oorden. Van de totale 15 miljard euro werd namelijk 12 miljard euro uitgegeven in het buitenland.

In 2010 ging ruim 80 procent van de Nederlanders één of meerdere keren op vakantie. In Nederland was dat goed voor zo’n 94 miljoen overnachtingen. Frankrijk is nog steeds het populairste vakantieland, op de voet gevolgd door Duitsland.

Ondanks de koopkrachtdaling gaan we niet minder op vakantie dan voor de crisis. ‘In de laatste twee jaar zijn de uitgaven aan binnenlandse vakanties vrijwel gelijk gebleven. Hetzelfde geldt voor de buitenlandse vakantie,’ zegt het CBS.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020