Excite

De heerlijkheid van hostels

Een hostel heet ook wel een jeugdherberg. Vooral vroeger werd het zo genoemd, omdat er eigenlijk alleen jongeren werden toegelaten. Tegenwoordig zijn de leeftijdsgrenzen veelal verdwenen en kan iedereen, jong en oud, profiteren van een goed bed in een hostel. De betaalbaarheid van een jeugdherberg is namelijk grotendeels hetzelfde gebleven.

Je kunt een hostel soms verwarren met een bed & breakfast, maar het verschil is dat je in een bed & breakfast vaak een eigen kamer hebt. Wel hetzelfde is dat er zowel bij een hostel als in een bed & breakfast vaak een gemeenschappelijke keuken aanwezig is. Ook wordt er in beide gevallen vaak voor het ontbijt gezorgd.

Nederlandse en Belgische jeugdherbergen of hostels zijn vaak ondergebracht bij een grotere organisatie, bijvoorbeeld StayOkay en de Vlaamse Jeugdherbergcentrale. Internationale organisaties zijn er ook, met Hostelling International als één van de grootste. Deze Engelse organisatie heeft duizenden hostels in zo’n tachtig landen. Zoek je verderop in de wereld naar hostels, dan kun je ook goed opletten als je het woord ‘backpacker’ ziet. Verblijven speciaal voor backpackers zijn veelal hetzelfde als een hostel.

Als je kijkt naar de geschiedenis van jeugdherbergen, dan zou je kunnen denken dat het de bedoeling is dat je gezellig komt meehelpen met schoonmaken en stofzuigen. Vroeger was het inderdaad zo dat de lage prijzen laag konden blijven omdat gasten meehielpen in het huishouden. Tegenwoordig hoef je daar niet meer bang voor te zijn.

Houd je van gezelligheid en betaalbaar slapen en vind je het niet erg om een toilet en douche te delen? Dan ben je geschikt voor het hostel. Kies snel je bestemming en daarna je zeer betaalbare slaapplek. Succes!

Afbeelding: Flickr, UGArdener

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021