Excite

De piste op in... België!

Heel Nederland gaat op wintersport, zo lijkt het soms. Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk worden onder de voet gelopen door de Nederlandse ski-fanaten. Maar er is goed nieuws. Om de lange latten onder te binden en van de piste af te glijden, hoef je niet meer heel ver weg. Vlakbij, in de Ardennen, zijn namelijk ook skipistes. Dat is niet heel bekend, maar dat komt omdat er eigenlijk nooit genoeg sneeuw viel. Dit jaar is dat anders. De Belgen gooien massaal hun skipistes weer open!

In gebieden als Wirtzfeld en Baraque de Fraiture kan er volop worden geskied en gelanglaufd. Alsof het niets is. Normaal duurt het wintersportseizoen daar niet heel lang, maar dit jaar is alles anders. Zo is er weer vijftien tot twintig centimeter sneeuw gevallen in de Belgische Ardennen. Heerlijk en ideaal om relatief dichtbij op de lange latten te gaan staan. Het is een vreemde winter. Er valt veel meer sneeuw dan normaal en dat doet het ook langer. Niet alleen in België, maar ook in Nederland. Ook vandaag dwarrelden de witte vlokken weer gewoon naar beneden, alsof er niets aan de hand was.

Waar wel wat aan de hand is, dankzij het het winterse weer, is het zuiden van Frankrijk. Daar weten ze helemaal niet wat ze meemaken. Nu nog sneeuw in plaatsen als Palavas-les-Flots en Perpignan is ongekend. Vliegvelden worden gesloten, elektriciteitskabels knappen en complete gebieden liggen onder veertig centimeter sneeuw. Iemand is ernstig in de war en wij vermoeden dat het het weer is. Zeker in gebieden waar nooit veel sneeuw valt, levert dat erg veel overlast op. Maar in België, daar blijven ze er voorlopig lekker van skiën.

Afbeelding: Flickr, Joe Shlabotnik

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021