Excite

De trein die nooit hoeft te stoppen

Om een revolutie te ontketenen, zul je buiten de box moeten denken. Even de gebaande paden verlaten en onbekend terrein betreden. Vergeten wat je allemaal weet en denkt te weten en iets compleet uit het niets opnieuw verzinnen. Zou de wereld er dan hetzelfde uitzien? Wij denken van niet. En Jianjun Chen ook niet, overigens. Hij heeft namelijk een nieuw concept bedacht voor treinen. Chen ontwierp de trein die nooit meer hoeft te stoppen. Dat bespaart enorm veel tijd voor treinreizigers en treinpersoneel. Nu horen we je denken, als de trein constant blijft rijden, wanneer stap ik er dan op?

Maar Jianjun Chen is natuurlijk niet gek. Hij verwacht niet van passagiers dat ze uit stilstand op een met meer dan 150 kilometer per uur rijdende trein stappen. Uit veiligheidsoverwegingen kun je dat niet maken. Er rijden immers ook bejaarden met de trein en vrouwen met kinderwagens. Nee, de oplossing is heel simpel. Een trein bestaat uit twee delen: een trein zoals we die tegenwoordig kennen en een los compartiment op het dak. Dit compartiment laat los op het moment dat de trein een station passeert. Wil je uitstappen bij het station, dan stap je dus gewoon in het compartiment. Wel tijdig, uiteraard. Je wordt rustig losgelaten bij het station, stapt uit en intussen is de trein al kilometers verder.

Tegelijkertijd stond er op het station een ander compartiment te wachten. Daar stappen mensen rustig in, wachtend tot de trein voorbij raast en het compartiment oppikt met het dak. Terwijl treinreizigers rustig kunnen in en uitstappen, hoeft de trein geen moment af te remmen. Kortom, de trein staat nooit meer stil en dat scheelt heel veel tijd. Uiteraard is dit allemaal nog concept. De details moet Jianjun Chen en andere uitvinders nog uitwerken. Maar het is wel een concept dat wellicht het levenslicht zal zien als realiteit ooit. Bovendien levert het een prachtig animatiefilmpje op. Kijk maar.

Afbeelding: YouTube.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020