Excite

De weergaloze Route 66

Wellicht is het na de weg naar Rome de meeste legendarische weg ter wereld. De roem en faam van Route 66 zijn wereldwijd bekend. Deze weg dwars door Amerika heeft cultstatus. Ooit was Route 66 een kleine vierduizend kilometer lang, maar door omleggingen en aanpassingen zijn daar zo'n vijfhonderd kilometer van afgehaald. Tevens wordt de Route nauwelijks meer gebruikt voor het grote verkeer. Maar zoals de 'mother road' ooit de aorta was van de Verenigde Staten, zo hebben veel Amerikanen Route 66 in het hart gesloten. Sommigen zijn er zelfs letterlijk mee getrouwd!

Route 66 loopt door acht staten en wordt meestal beschreven van oost, waar Chicago het startpunt is, naar west, waar Route 66 eindigt bij Santa Monica. Daarmee loopt de weg door Illinois, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, en California. In 1926 krijgt de route haar naam, maar bestaat dan nog uit een aaneenschakeling van allerlei lokale weggetjes, die in ondergrond, breedte en onderhoud allemaal van elkaar verschilden. Pas in 1938 was Route 66 volledig geasfalteerd. De weg werd veel gebruikt door mensen die tijdens de Grote Depressie hun heil in het westen zochten. Dat is ook de tijd waarin de legende van Route 66 is ontstaan, omdat de weg zo symbolisch werd voor de American Dream.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Route 66 gebruikt voor militair transport, zodat de overheid de weg verbreedde. Vanaf de jaren '50 was het vooral vakantieverkeer wat in Amerikaanse auto's over de weg zoefde. Door de komst van de Interstate - een snelwegennetwerk dat President Eisenhower overnam van Nazi Duitsland - verwaterde het belang van Route 66, alsmede de vele dorpjes en stadjes voor welke de route een levensader was qua inkomen. De route verloor zelfs haar naam.

Op sommige plekken kreeg Route 66 ("Get Your Kicks On Route 66", Nat King Cole) haar lokale gebruik weer terug van voor 1926, maar op andere stukken werd de route niet meer onderhouden en is er soms niets meer te zien dan een vaag spoor door de prairie. In de jaren '90 laaide de belangstelling en liefde voor Route 66 op, werden er stichtingen gesticht om de legendarische weg zoveel mogelijk in ere te herstellen en werd Route 66 uiteindelijk, geheel terecht, opgenomen in de top 100 van meest bedreigde monumenten. De oude aorta begint dan ook weer langzaam wat bloed te pompen in de lokale economieën die als trekpleister langs Route 66 liggen.

Afbeelding: Excite.fr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020