Excite

Deftige piloot geeft veiliger gevoel

Veel mensen hebben liever een piloot met een deftig accent, dan één die ‘normaal’ praat. Een deftig accent zorgt ervoor dat mensen zich veiliger voelen. Voor piloten is dit geen verrassing; zij geven aan regelmatig net even beter hun best te doen op hun uitspraak om er zo voor te zorgen dat ze betrouwbaarder over komen.

Dat mensen zich veiliger voelen bij een netjes pratende piloot blijkt uit een Brits onderzoek. Maar liefst vier op de vijf mensen kon zich vinden in deze stelling. Piloten geven aan dat ze mensen niet alleen netjes toespreken om zo meer vertrouwen te wekken, maar ook om autoritair over te komen. Op die manier laten ze extra zien dat de passagiers bij hen in veilige handen zijn, maar laten ze tegelijkertijd zien dat het voor hen belangrijk is om naar de piloten te luisteren.

Het onderzoek zorgde voor nog meer bijzondere uitkomsten. Zo stelt maar liefst 83% van de passagiers meer vertrouwen te hebben in een mannelijke piloot dan in een vrouwelijke. Nu kan dat ook vooral met gewenning te maken hebben; vooralsnog zijn er helemaal nog niet zoveel vrouwelijke piloten. De meeste passagiers zijn dus gewend een mannenstem uit de cockpit te horen en kunnen daarom automatisch het gevoel hebben in betere handen te zijn bij een mannelijke piloot.

Afbeelding: Flickr account jurvetson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020