Excite

Een enkeltje Europa - Australië hoeft maar drie uur te duren

Het is altijd een hele onderneming, om van Europa naar Australië te reizen. Met het vliegtuig ben je al snel zestien uur onderweg. Een vertraging hier en een lange overstap daar en je bent zo een dag reizen verder. Niet ideaal, zeker niet gezien het comfort dat de meeste vliegtuigen bieden. Wat zou het prettig zijn als de reis van Australië naar Europa gereduceerd kon worden tot een uur of drie vliegen. Dan zouden veel meer mensen Down Under gaan bezoeken. Het klinkt als utopie, maar dat is het niet. Momenteel zijn het Amerikaanse en het Australische leger bezig om een hypersonisch vliegtuig te testen dat dergelijke reistijden mogelijk moet maken.

In de Australische outback hebben onderzoekers een vliegtuig gelanceerd dat maar liefst 5.840 kilometer per uur wist te halen. Dat is gigantisch snel. Zo snel zelfs, dat het twee keer zo snel is als de snelste straaljager en zes keer zo snel als commerciële vliegtuigen. De Australische krant Daily Telegraph maakte melding van de unieke prestatie. Met dit soort hypersonische vliegtuigen is het zonder al te veel problemen mogelijk om in drie uur tijd van Australië naar Europa te vliegen. Met zulke snelheden reizen lijkt zomaar mogelijk in de niet al te verre toekomst.

Het soort vliegtuig dat momenteel getest wordt, wordt officieel een Hypersonic International Flight Research Experimentation (HIFiRE) genoemd. Het gaat hier om een project van het Amerikaanse en Australische leger. Militaire doeleinden gaan altijd voor op commerciële doeleinden, dus verwacht niet dat burgers de eerste zullen zijn die plaats mogen nemen in een hypersonisch vliegtuig. Eerst wordt gekeken hoe het apparaat kan worden ingezet om zo effectief mogelijk andere mensen dood te maken, daarna wordt gekeken naar het algemeen nut. Hoe dan ook, hypersonische vluchten zijn niet langer voorbehouden aan science fiction.

Afbeelding: Flickr, Linh_rOm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020