Excite

Een prachtig panoramadek voor het Space Station

Het internationale ruimtestation, dat hoog boven ons in de ruimte zweeft, heeft sinds kort internet. En daar blijft het niet bij. De vernieuwingen van het ISS gaan onverminderd door. Zo komt er deze dagen een module bij met de naam Tranquility. De Space Shuttle Endeavour gaat dat de komende twee weken plaatsen. Het bijzondere aan Tranquility is dat er een panoramadek in wordt gebouwd, met zeven ramen. Deze koepel moet het comfort aan boord van het ruimtestation verbeteren. Astronauten kunnen vanuit de koepel het ruimtestation bekijken, maar ook het heelal in staren, de maan aanschouwen of de aarde observeren.

De ruimtekoepel die op de nieuwe module Tranquility wordt geplaatst door de NASA, is gemaakt in Italië. Het is de volgende stap op weg naar een compleet ISS, wat verder de ruimte in kan 'zakken'. President Obama heeft in zijn begroting veel budget gereserveerd voor het ruimtestation. Met nog vijf vluchten van de Space Shuttle te gaan in 2010, en wellicht een enkele in 2011, moet het ruimtestation voor 98% af zijn. Als dat zo is, kan het uit de lage baan om aarde verhuizen naar het dieper gelegen heelal. Met uiteraard prachtig uitzicht vanaf het panoramadek aan boord.

Eigenlijk had de module geen Tranquility moeten heten. De Amerikaanse TV-comedian Stephen Colbert wist namelijk op een ludieke manier de naamgeving te saboteren. Mensen konden namelijk online opties aangeven voor de naam en er op stemmen. Colbert had zijn eigen naam er tussen gekregen en ontving ook veruit de meeste stemmen. Toch besloot NASA te gaan voor de naam Tranquility, die verwijst naar de plek waar Neil Armstrong ooit voet op de maan zette. Namelijk in de Ocean of Tranquility. Als goedmakertje kreeg Colbert wel een fitness-apparaat naar zich vernoemd, dat in de nieuwe module zal worden geplaatst.

Afbeelding: Flickr, FlyingSinger

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020