Excite

Eerste vrouwelijke gondelier in Venetië

Venetië is de stad van de gondels, van de kanalen en van de milieuvervuiling. Dat laatste is geen toeristische trekpleister, maar wel een feit. Hoe dan ook, gondels, dat is waar het om draait in Venetië. Wat de yellow cab is voor New York en de riksja voor India, dat is de gondel voor Venetië. Niet zo vreemd dat deze gondels omringd zijn door eeuwenoude traditie. En traditie wordt nu eenmaal niet zo snel doorbroken. Daar is nu verandering in gekomen. Venetië heeft haar eerste vrouwelijke gondelier.

Na negen eeuwen van mannelijke dominantie is Giorga Boscolo de eerste vrouwelijke gondelier. Dat is dus een grotere revolutie dan dat Barack Obama de eerste zwarte president van de Verenigde Staten werd. De 23-jarige blondine is de dochter van een gondelier. Met haar aanstelling tot gondelier gaat een droom in vervulling. Het grootste gedeelte van haar leven droomt ze van een baan als gondelier, net als haar vader. Het liefst zat ze bij haar vader op de gondel, terwijl hij het vaartuig door de kanalen van het oude en trotse Venetië heen loodste. Niet uitgaan, maar roeien is wat Boscolo het liefste deed. Dat mag dan vanaf heden ook als officiële gondelier.

De vereniging der gondeliers is fier op haar traditie. Het beroep van gondelier is niet voor iedereen weggelegd. Pas na een strenge toelatingsprocedure wordt toestemming gegeven om toeristen rond te varen in de pittoreske gondels door het romantische Venetië. Een van de voorwaarden is dat de aspirant-gondelier alles weet over de geschiedenis van Venetië. Boscolo is midden in haar opleiding, maar mag al wel met passagiers varen. Wat ze aan fysieke kracht tekort schiet, maakt ze aan ervaring goed, aldus haar trotse vader. Boscolo schrijft met haar toelating geschiedenis.

Afbeelding: Flikcr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020