Excite

Efteling opent nieuwe achtbaan met vrije val

  • © Getty Images
De Efteling opent deze week een nieuwe achtbaan, de Baron 1898. Deze achtbaan heeft een vrije val van maar liefst 37,5 meter, bereikt een snelheid van ruim 90 kilometer per uur en de sfeer van de achtbaan doet heel sterk denken aan die van een mijnbouwcomplex uit de negentiende eeuw. Het was een behoorlijke bevalling voor het park in Kaatsheuvel, dat in totaal 18 miljoen euro neertelde voor de aanleg van deze achtbaan.

Volgens de Efteling is een achtbaan met een vrije val erin in ieder geval voor Nederland uniek. Dit type achtbaan, dat ook wel Dive Coaster genoemd wordt, komt ook maar in weinig andere landen voor. Er is er één te vinden in het Duitse Heide-Park in Nedersaksen. Die achtbaan heet Krake en is eveneens gebouwd door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. Dit geldt ook voor Baron 1898.

De eerste dive coaster werd geopend in 1998, dat is de Oblivion in Alton Towers, een park in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast bevinden zich nog een aantal dive coasters in landen als China, België, Duitsland, Italië en natuurlijk de Verenigde Staten. Baron 1898 gaat 1 juli in gebruik; vanaf woensdag kunnen bezoekers dus voor het eerst een ritje maken in deze bijzondere achtbaan.

De achtbaan is in totaal 501 meter lang en staat op een hoogte van 30 meter. Wie een ritje wil maken moet tenminste 1.40 meter lang zijn. De achtbaan kan zo'n 1000 mensen per uur aan. Dit lijkt veel, maar zijn er relatief weinig. De wachtrijen zijn hierdoor waarschijnlijk wat langer. De Efteling heeft er wel voor gekozen om daarom ook een speciale wachtrij te maken met 'single riders', zodat lege plekken opgevuld kunnen worden en de achtbaan steeds op volle capaciteit kan draaien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021