Excite

Efteling wordt mogelijk overgenomen door Russen

  • © Getty Images
Sprookjespretpark De Efteling valt mogelijk in Russische handen. Het park heeft de grootste moeite om het hoofd zelfstandig boven water te houden. Uitbreiding zou een goede optie zijn, maar omwonenden steken daar steeds een stokje voor. Als het pretpark niet kan uitbreiden, dan dreigt het in handen te vallen van buitenlandse kopers. Belangstelling komt vooral uit Rusland en het Midden-Oosten.

Volgens Femke van Es, woordvoerster van de Efteling, vallen steeds meer pretparken in buitenlandse handen. Nu lukt het de Efteling nog om 'nee' te zeggen op de verschillende verzoeken, maar als ze niet blijven vernieuwen, dan kan die sterke positie wel eens in gevaar komen. Zo'n overname zou een behoorlijk grote impact hebben op de provincie Brabant. Het heeft dan gevolgen voor de werkgelegenheid en betekent ook dat Nederland een stukje erfgoed kwijtraakt.

De Efteling wil daarom graag investeren, zowel in nieuwe attracties als in uitbreidingen. Het park trekt tegenwoordig veel toeristen aan en wil daarom een tweede hotel bouwen, zodat er ook overnachtingsmogelijkheden zijn voor die toeristen. Daarnaast moet de bereikbaarheid verbeterd worden, waardoor het verkeer niet standaard vast staat op mooie dagen. Een eigen afrit zou daarvoor een mooie optie zijn, maar dat betekent wel dat een oude verbindingsweg komt te vervallen. Voor de gemeente en provincie geen probleem, maar omwonenden zijn er niet blij mee.

En het gaat hen niet alleen om de weg, ook hun recreatiemogelijkheden zijn ze kwijt als de Efteling met acht hectare uitbreidt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet gemakkelijk meer naar de Loonse en Drunense Duinen toe. De Efteling zal binnenkort een informatiebijeenkomst organiseren voor omwonenden, om meer toe te lichten en met de mensen in gesprek te gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021