Excite

Eilandstaatjes smeken voor hun leven

Gisteren is in de Mexicaanse badplaats Cancún de VN-klimaattop van start gegaan. Tijdens de top proberen 190 landen overeenstemming te bereiken over allerlei milieukwesties. Opvallend was de smeekbede van 43 kleine eilandstaatjes. Deze staten, waaronder de Malediven, Tuvalu en de Cook-Eilanden, zijn bang van de kaart te worden geveegd door de steeds sneller stijgende zeespiegel.

De 43 eilandstaten hebben zich verenigd in de alliantie Aosis en vragen de VS en Europa een klimaatvoorstel te heroverwegen. De twee grootmachten willen de stijging van de zeespiegel indammen door de temperatuurstijging op aarde beperken tot 2 graden. Voor de eilandstaten is dit niet genoeg. Alleen als de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad blijft, worden de eilanden niet opgeslokt door de stijgende zee.

Het Oxford University Centre for the Environment berekende de schade die Caraïbische staten alleen al de komende decennia moeten incasseren. Door overstromingen zullen ziekhuizen, luchthavens, hotels en infrastructurele voorzieningen als wegen en bruggen verdwijnen. De schade zal in de tientallen miljarden euro’s lopen, en dat is nog maar een voorzichtige schatting.

Volgens VN-ambassadeur voor de Kaapverdische Eilanden, Antonio Lima, is de situatie voor de eilandstaatjes hopeloos. Lima wil koste wat kost voorkomen dat de vakantieparadijsjes de 'vergeten, opgeofferde landen van de 21e eeuw worden' zo zegt hij op de website van de Britse krant The Guardian. De VN-top duurt nog tot 10 december.

Kijk hier naar een filmpje over het lot van Kiribati. Dit is één van de vele eilanden die door de stijgende zeespiegel wordt opgeslokt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker gsfc

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019