Excite

Eind van Fyra in zicht?

De Belgische krant Gazet van Antwerpen meldt vandaag dat het Belgsiche spoorbedrijf NMBS de stekker uit het Fyra project wil trekken. Tot nu toe heeft de Fyra V250 voor veel problemen gezorgd, die de Belgsiche en de Nederlandse overheid miljarden hebben gekost. Vrijdagmiddag om 16.00 uur geeft de NMBS een persconferentie.

Oplossing Fyra

Sinds januari van dit jaar rijdt de Fyra van het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda helemaal niet meer. De treinen bleken niet tegen het winterse weer te kunnen, wat gevaarlijke situaties opleverde. AnsaldoBreda heeft drie maanden te tijd gekregen om met een oplossing te komen, maar vooralsnog lijkt er maar weinig te gebeuren. Wel maakt de Fyra zo nu en dan testritten. De Belgsiche spoorwegmaatschappij is in de tussentijd zelf een onderzoek gestart aan de hand van de evaluatie van AnsaldoBreda eind april.

Samenwerking AnsaldoBreda ten einde

Ook de NS heeft inmiddels aangegeven dat aan de samenwerking met het Italiaanse bedrijf mogelijk ten einde komt. De NS wil in juni meer duidelijkheid kunnen geven over de technische toestand van de V250. Vandaag wilden zij geen uitspraken doen over het besluit van NMBS. "Wij komen na de persconferentie van NMBS met een reactie."

Brussel per trein

De Fyra was bedoeld om Amsterdam en Brussel per snelle trein met elkaar te verbinden. Sinds het uitvallen van de Fyra toestellenr ijdt er acht keer per dag een intercity tussen de twee steden. De wens is om dat op korte termijn te verdubbelen, mogelijk al vanaf volgend jaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019