Excite

Enge momenten met lift in Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld

De Burj Khalifa is een zeer indrukwekkend gebouw in Dubai. Als je niet onder de indruk bent van de toren, dan is er iets mis met je ruimtelijk inzicht. Het gebouw is namelijk het hoogste gebouw ter wereld. Dat betekent dat de top van het gebouw zich op 823 meter hoogte bevindt. Dat is behoorlijk hoog. Niet zo vreemd dan ook, dat het observatieplatform op de Burj Khalifa een populaire trekpleister is voor toeristen. Tot voor kort. Want er gebeurde bijna een ramp in het hoogste gebouw ter wereld.

Een van de liften in de Burj Khalifa stortte enkele verdiepingen naar beneden. De benauwde liftbak bleef hangen rond de 124ste verdieping. Dat is dus behoorlijk hoog. Omdat de lift precies tussen twee verdiepingen in hing, was het onmogelijk om de inzittenden er makkelijk uit te halen. Het ging om vijftien mensen, die heel benauwd uurtje beleefden. Het is al spannend om naar het hoogste punt van het hoogste gebouw ter wereld op te stijgen, maar het wordt eng als dan je lift kapot gaat. Uiteindelijk gingen reddingswerkers met ladders de liftschacht in. Via het dak van de liftbak konden de angstige Dubai-toeristen gered worden.

De liften worden nu grondig geïnspecteerd. Het had namelijk een stuk minder goed af kunnen lopen. De passagiers van de lift gaven aan dat het lang duurde voordat de lift tot stilstand kwam in de Burj Khalifa. Mensen die op het hoogste observatiedek van Dubai stonden, spraken van een luide knal en stofwolken die door de liftdeuren heen kwamen. Dat duidt op een ernstig mankement. Hoe erg de schade in de Burj Khalifa is, wordt momenteel onderzocht. De liften zijn dan ook tot nader order buiten gebruik. Het observatieplatform is daardoor gesloten. Er zijn namelijk weinig mensen die 823 meter de lucht in willen traplopen.

Afbeelding: Flickr, pravin.premkumar

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020