Excite

Engeland in de ban van hoge snelheidstrein

Deze week hadden we het bericht dat China een hogesnelheidslijn wil bouwen tussen Londen en Beijing. Ambitieus, zo'n plan. Zeker omdat er in Engeland nog nauwelijks een traject ligt voor hogesnelheidstreinen. Alleen vanaf de kust naar Londen, omdat de Eurostar snel van Parijs naar Londen te laten rijden. Meer is er niet. De rest van Engeland kent geen hogesnelheidstrein, zoals veel andere Europese landen dat wel kennen. Zelfs Nederland heeft de HSL. Maar als het aan de regering ligt, gaan daar veranderingen in komen. De plannen voor een miljardenproject om twee hoge snelheidslijnen door Engeland te leggen komen vlak voor de verkiezingen.

De plannen zien er goed uit. Vanuit Londen gaat het traject naar Birmingham. Daar zal een nieuw station gebouwd worden. Vervolgens splitst het spoor zich. Een gedeelte gaat richting Manchester, een ander gedeelte richting Leeds. Over het gehele traject moeten snelheden gehaald kunnen worden van ongeveer 400 kilometer per uur. De beide trajecten lopen verder richting het Schotse Edinburgh en Glasgow over bestaande rails.

Ongetwijfeld zullen de plannen op net zo veel kritiek stuiten als bijvoorbeeld de Betuwelijn in Nederland. Want het nieuwe spoortraject zou dwars door de mooiste stukjes van Engeland moeten gaan. Daarbij gaat nogal wat natuur verloren. Dus ook hier moet een afweging gemaakt worden tussen natuur en economie. De vraag is wie dat in Engeland gaat winnen. Bovendien wordt het plan gepresenteerd vlak voor de verkiezingen. Er is dus niets gezegd over de realisatie van dit gigantische project. Na de verkiezingen zou het zomaar weer van tafel geveegd kunnen worden.

Afbeelding: Flickr, ell brown

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021