Excite

Enorme ijsberg op drift

Op de Zuidpool is een enorme ijsberg op drift geraakt. De berg is ongeveer even groot als Luxemburg en kan zelfs veranderingen in de oceaanstromingen teweegbrengen. Er bestaat een mogelijkheid dat er dan ook op het noordelijk halfrond wat koudere winters volgen.

De berg is in totaal 2550 vierkante kilometer groot en is op 2 en 13 februari losgeschoten van de Mertz Tongue Glacier. Dit werd veroorzaakt door een botsing met een andere ijsmassa, die tegen deze Mertz Tongue Glacier aanbotste. Het is dan ook zeker niet zo dat deze botsing of het losraken van deze ijskolos te maken heeft met klimaatveranderingen. Dit wordt ook bevestigd door Neal Young, een Australische onderzoeker die vertelt dat dit soort situaties zich eens in de vijftig tot honderd jaar voordoen.

Inmiddels is er al wat onderzoek verricht naar de ijsberg en blijkt dat er in oktober van vorig jaar al sprake was van een breuk. Die zette afgelopen week door als gevolg van een storm bij Alaska. Hoewel eerder al bekend was dat bewegingen in de oceaan voor gevolgen kunnen zorgen aan de andere kant van de wereld, is deze situatie een mooi bewijs van dat gegeven.

Op dit moment drijft de ijsberg richting Australië. Of deze voor die daar aankomt zou kunnen smelten is niet helemaal zeker; de berg bevat genoeg drinkwater om de hele mensheid een jaar lang te drinken te geven. Dit is een enorme hoeveelheid, die niet zomaar en zeker niet ongemerkt ‘op’ zal raken.

Afbeelding: Flickr account nick_russill

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018