Excite

Europa wil zwarte lijst luchtvaartpassagiers

Minister Aldredo Perez Rubalcaba van Spanje vindt dat er een zwarte lijst moet komen van luchtvaartpassagiers. Door privé-gegevens te verzamelen voordat deze passagiers de EU binnen willen komen, kan voorkomen worden dat gevaarlijke mensen deze kant op komen.

In de Verenigde Staten bestaat zo’n systeem al langer. Sinds de gepoogde aanslagen van afgelopen kerst zijn de regels in dat land bovendien nog sterker aangescherpt: zij hebben een nieuwe lijst met landen opgesteld die vereist dat alle mensen met die nationaliteit goed gescreend worden voor toelating. Hierdoor is het met name voor inwoners van het Midden-Oosten en delen van Afrika erg moeilijk om de Verenigde Staten binnen te komen.

Overigens is dat systeem ook niet helemaal waterdicht, zo bleek op Eerste Kerstdag, toen een Nigeriaan met explosieven vanuit ons land naar Detroit wilde reizen. Zijn aanslag werd verijdeld door een Nederlander in het vliegtuig.

Het plan voor een ‘zwarte lijst’ is niet nieuw in de EU; eerder werd er al gewerkt aan een systeem, de Passenger Name Records. Dit systeem is echter na verloop van tijd in de kast beland. De gepoogde aanslag in het vliegtuig naar Detroit heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de tijd voor zo’n systeem nu zeker is aangebroken.

Een andere veiligheidsmaatregel die mogelijk genomen zal worden, is het gebruik van bodyscanners. Eerder waren die bodyscanners geen optie, omdat ze de beveiligingsbeambten achter het apparaat in de gelegenheid stellen om door de kleding van passagiers heen te kijken.

Afbeelding: Flickr account Joel Franusic

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018