Excite

Extra beenruimte kost al snel 53 euro per centimeter

  • © Getty Images
Ben je lang en wil je met het vliegtuig op vakantie? Dan kan het aantrekkelijk zijn om extra beenruimte bij te boeken. Daarvoor moet je echter wel diep in de buidel tasten, want vliegen in 'comfortclass' kost al snel 53 euro meer. Soms zelfs per centimeter. Bovendien is de ene comfortclass ook de andere niet.

Pakweg 25 jaar geleden waren er maar twee klassen in het vliegtuig: business class en economy. In business class heb je als passagier veel ruimte, maar de tickets zijn vaak tot zes keer zo duur als economy tickets; lang niet voor iedereen een optie dus. Voor lange mensen die toch graag een beetje comfortabel én betaalbaar willen vliegen, introduceerde de Taiwanese luchtvaartmaatschappij EVA Air 25 jaar geleden de comfortclass. Wat meer beenruimte, voor een net iets meer dan economy-prijs.

Inmiddels zijn diverse luchtvaartmaatschappijen EVA Air al gevolgd, maar de mate waarin ze extra beenruimte bieden, verschilt wel. Aziatische maatschappijen blijken het meest te bieden; zij geven comfortclass-passagiers tussen de 13 en de 16 cm aan extra beenruimte. Op tochten naar de Verenigde Staten wordt meestal tussen de 8 en 11,5 centimeter aan extra beenruimte geboden.

Volgens de Consumentenbond verschillen niet alleen de centimeters tussen de maatschappijen soms flink, ook de prijs die hiervoor betaald moet worden, wisselt nogal. Bij een vlucht van Cathay Pacific betaal je voor extra beenruimte meer dan het dubbele: 1543 euro in plaats van 690 euro. Wel heb je dan niet alleen extra beenruimte, maar ook een extra brede stoel, een aparte incheckbalie en heb je voorrang bij het aan boord gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021