Excite

Eyjafjallajökull gaat wellicht de zomervakantie verstoren

Het is misschien wel het duurste geintje dat IJsland ooit heeft uitgehaald met Europa. Niet het fiasco met IceSave, waarbij onder andere Nederlandse en Engelse spaarders voor miljarden de boot ingingen, maar de vulkaan Eyjafjallajökull die uitbarstte en het vliegverkeer lam legde. De economische schade van de IJslandse vulkaan is ontzettend groot. Meer nog dat de economische schade die veroorzaakt werd door de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Het Europese luchtruim was een aantal dagen afgesloten en de Britten konden ook de afgelopen dagen niet vliegen. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de pesterijen van de IJslandse vulkaan.

Binnenlandse vluchten in Groot-Brittannië waren nauwelijks mogelijk de afgelopen dagen. Vandaag werd alles weer vrijgegeven. Dankzij een westelijke wind was de wolk met vulkanisch as afgedreven van de Britse eilanden. Maar het zal niet de laatste keer zijn dat de Britten last hebben van de Eyjafjallajökull. Elk moment kan de wind weer omslaan en de wolk met grote hoeveelheid as richting de eilanden toe blazen. Dan zullen er opnieuw vluchten moeten worden geannuleerd. De luchtvaartindustrie houdt haar adem in, terwijl ze afhankelijk zijn van een IJslandse vulkaan en de windrichting.

Voorlopig lijkt de vulkaan Eyjafjallajökull nog niet bezig te zijn met in slaap vallen. Ze blijft voorlopig nog wel actief. Dat zou kunnen betekenen dat het vliegverkeer ook deze zomer hinder ondervindt van de as die de lucht in wordt gespuugd. Niet alleen zullen vele vakanties daardoor in het water vallen, ook zal de economische schade hierdoor verder toenemen. De vraag is wat het effect zal zijn op touroperators en luchtvaartmaatschappijen en wie de IJslandse vulkaan overleeft.

Afbeelding: Flickr, Paul RA

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020