Excite

Festival der festivals: Sziget in Boedapest

Het is festivalseizoen, waarbij Nederland zich komende week mag verheugen op Lowlands. The Prodigy zal daar een van de hoofdacts zijn. Dat was Prodigy ook afgelopen weekend, maar dan in Boedapest. Daar werd het Sziget festival gehouden, midden in de hoofdstad van Hongarije. Op het Óbudai Eiland in Boedapest is Sziget een van de grootste festivals van Europa. Er zijn zestig podia en meer dan duizend acts. Behalve muziek is er van alles te doen op het gebied van film, theater en andere culturele evenementen, zoals kaarsen maken en potten bakken. Mede vanwege de goedkope prijzen is het festival een enorm populaire vakantiebestemming.

Dit jaar stonden er weer een aantal grote acts op het hoofdpodium van Sziget. Oudgedienden, maar ook nieuwkomers. The Editors, The Manic Street Preachers, Placebo, The Subways, Jet en Primal Scream zijn een paar van de grote namen die het rockgedeelte verzorgde. Maar de grootste successen van het festival werden behaald door de dance acts. Fatboy Slim liet op de eerste dag het publiek hossen over de Hongaarse klei, een dag later stalen de Australiërs van Pendulum de show. Zij warmde het publiek echter op voor de grootste act van allemaal: de Prodigy. De Britten deden de tienduizenden bezoekers massaal stampen op harde, vreugdeloze klanken.

Maar er werd ook geprobeerd wat politiek en sociaal besef bij de bezoekers op te wekken. Zo waren er enkele projecten georganiseerd om het opkomende racisme in Hongarije te bespreken. Zowel de Amerikaanse als de Britse ambassade hadden tenten op het terrein staan waarin discriminatie werd behandeld. Vanwege het multiculturele aspect van het festival, zowel bij de bezoekers als bij de muzikanten, kan het dienen als een bruggenhoofd tegen racisme, zo verklaarden de diplomaten. Of een festival daar voldoende voor is, valt echter te betwijfelen. De meeste bezoekers komen tenslotte toch vooral om te feesten.

Afbeelding: Flickr, @w3bdesign

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020