Excite

Filipijnse kerncentrale wordt attractie

Milieuverenigingen willen een oude, inactieve kerncentrale op de Filipijnen een milieuvriendelijke bestemming geven. De centrale, die nooit in gebruik werd genomen, zal hoogstwaarschijnlijk tot een toeristische attractie worden omgebouwd, zo schrijft de Belgische krant De Morgen.

De Bataan Nuclear Power Plant ligt honderd kilometer ten westen van de Filipijnse hoofdstad Manilla, maar is nooit in gebruik genomen. De Minister van Toerisme liet weten de centrale om te willen vormen tot een toeristische attractie en onder leiding van de internationale milieuorganisatie Greenpeace komt er nu schot in de zaak.

Greenpeace, dat rondleidingen zal organiseren voor journalisten, sportievelingen en natuurliefhebbers, is blij met de beslissing van de Filipijnse overheid. "De centrale is een monument om mensen te herinneren aan de gevaren van kernenergie", zegt medewerker Francis de la Cruz. "Het heeft echt geen zin om ze te proberen weer op te starten als centrale, dat zal de Filipijnen alleen maar meer kosten."

Toeristen kunnen onder meer een bezoek brengen aan de enorme reactor waar het uranium opgeslagen zou worden. Voorlopig zijn er nog maar weinig gidsen beschikbaar en de rondleiding duurt slechts een klein uurtje. "Maar we hebben gesprekken met touroperators die ecotours in Bataan willen organiseren", zegt De la Cruz. "We hopen dat grotere spelers met de nodige expertise en ervaring hier hun schouders onder willen zetten."

De kerncentrale van Bataan is niet de enige toeristische attractie in het gebied. Vakantiegangers kunnen ook natuurwandelingen maken, naar een schildpaddenreservaat geen en op verschillende stranden liggen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020