Excite

Ga eens naar één van de Europese culturele hoofdsteden van 2010

Europa is een divers continent, maar toch een eenheid. De Europese instellingen willen die eenheid juist bedrukken. Om de culturele verschillen te overbruggen, worden er elk jaar culturele hoofdsteden van Europa aangewezen. Soms is dat één stad, soms zijn het er meerdere. In 2010 hebben we drie culturele hoofdsteden van Europa. Ideaal dus voor uw drie weekendjes weg dit jaar!

Allereerst is er de Turkse miljoenenstad Istanbul. Geen slechte bestemming voor een weekendtrip, dachten we zo. Deze stad verenigt al eeuwenlang oost en west, modern en traditie, islam en christendom en behoort tot de grootste en hipste steden ter wereld. Een prachtige stad, dynamisch en voortvarend. Een weekendtrip naar de Bosporus is dus absoluut een aanrader. De culturele hoofdstad Istanbul staat in 2010 in het teken van: 'Istanbul, de Stad van de Vier Elementen - vuur, water, lucht en aarde'. Valt dus vast veel moois te vinden, als u het programma bekijkt.

En dan hebben we de Duitse industriestad Essen. Met 600.000 inwoners de op één na grootste stad van het Ruhrgebied, net over de Nederlandse grens. Ideaal voor een eerste kennismaking met de culturele hoofdsteden van Europa in 2010 dus. Binnen het industrieel erfgoed is een kunst- en cultuurminnende groene stad ontsproten de laatste decennia. Thema's voor dit culturele jaar zijn mythologie, metropolis en Europa, waar je meer over kunt lezen in het programma.

Tot slot is ook de Hongaarse universiteitsstad Pécs verkozen tot culturele hoofdstad van 2010. Een prachtige oude stad, in Zuid-Hongarije, bekend om schitterende oude centrum. Dat staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. De stad ligt op de grens van de Europese Unie en de Balkan en vormt een prachtige brug tussen oost en west. Ook daar een geweldig programma dit jaar, dus mocht je nog een weekend over hebben, gaan!

Afbeelding: HLN.be

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020