Excite

Ga op walvissensafari in Groenland en ontdek een bijzonder stukje van Denemarken

Groenland behoort tot de beste plekken ter wereld waar je op walvissafari kan gaan. Door het poolklimaat heeft het een indrukwekkend ijslandschap. Ga op walvissafari en ontdek deze bijzondere provincie van Denemarken.

Grootste eiland ter wereld

Groenland is het grootste eiland ter wereld en behoort geografisch gezien tot het Noord-Amerikaanse continent. Het heeft ook het oudste landschap ter wereld, namelijk 3,7 miljard jaar. Het Canadese eiland Ellesmere Island ligt maar op 26 km afstand, IJsland op 220 km en Noorwegen op ongever 1500 km. Ongeveer 82 procent van Groenland is bedekt met een pak landijs. De oppervlakte van deze enorme ijsvlakte is net zo groot als de oppervlakte van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje samen. Alleen in het noorden, Pearyland, en aan de kust zijn er stukken ijsvrij.

Autonome provincie

Begin achttiende eeuw werd Groenland gekoloniseerd door de Denen en sinds 1953 is het een autonome provincie van Denemarken met een eigen parlementaire democratie. De bevolking bestaat voornamelijk uit de oorspronkelijke bewoners Inuit, ook wel eskimo’s genoemd, en Denen.

Walvissen spotten in de zomer

Doordat walvissen tegenwoordig veel minder bejaagd worden dan vroeger, zijn ze redelijk makkelijk te spotten. Zodra je in Groenland op de boot stapt, heb je grote kans dat je verschillende soorten walvissen tegen komt. Vaak weten de schippers ook waar ze zich doorgaans bevinden.

De beste tijd om op safari te gaan is van juli tot en met november en in het oostelijke deel van Groenland is meer te spotten dan in het westelijke deel, dus houd daar rekening mee als je een safari boekt. Zoek uit welke routes er precies zullen worden gevolgd.

Verschillende soorten safari's

Je kan op verschillende manieren de safari beleven. Door middel van een korte bootexcursie van een dag of juist via een 8-daagse expeditie, waarbij je een hele route langs allerlei eilanden vaart en alles in het teken staat van het walvisspotten. Het zijn voornamelijk Canadese, IJslandse, Noorse en Deense reisorganisaties die de safari's organiseren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021