Excite

Geen toeristen voor ‘stinkstrand’ op Ameland

Het zandstrand van het plaatsje Ballum op Ameland kan dit jaar niet rekenen op een stroom toeristen. Het strand stinkt volgens de bezoekers namelijk nogal. Dit zou komen door een binnenmeer dat vlak voor het strand op natuurlijke wijze gevormd is.

Als het eb is, dan zit er bijna geen water in het binnenmeer, wat er voor zorgt dat de dikke blubberlaag op de bodem rechtstreeks wordt blootgesteld aan de zon. Als het warm is, dan gaat het nog erger stinken en komen er bovendien ook nog eens heel veel vliegen op af. Dat is voor veel badgasten zo’n afknapper, dat ze niet meer komen.

Met name de campinggasten in Ballum balen van dit binnenmeer, want ze kunnen daarom niet zwemmen, terwijl ze dat in de meeste gevallen wel verwachten. Een uitbater van een van de strandtenten op het strand geeft echter aan dat zwemmen sowieso niet verstandig is, omdat er geen strandwacht is.

Gelukkig hebben een aantal inwoners van Ballum nu de handen ineen geslagen om het strand weer aantrekkelijk te maken. Ze willen in ieder geval Rijkswaterstaat benaderen met de vraag of het meer dichtgegooid kan worden met zand. Dan is er een groot zandstrand en is het stankprobleem direct verholpen. Ze hebben in ieder geval goede hoop op een succesvol resultaat, want het economische belang dat hiermee gemoeid is, is groot. Zolang de toeristen Ballum of het Ballumerstrand niet bezoeken, heeft de gemeenschap weinig tot geen inkomsten.

Afbeelding: Flickr account Andy Hay

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021