Excite

Gegevens toeristen Olympische Spelen 2014 opgeslagen

De gegevens van toeristen die de Olympische Spelen 2014 willen bezoeken worden drie jaar lang opgeslagen door de Russische inlichtingendiensten. Sporters, journalisten en reisorganisaties zijn daarover niet geïnformeerd, zo rapporteerde De Correspondent dit weekend. Ook de gegevens van lokale bewoners, bezoekers - toeristen en fans - zullen in een database verdwijnen.

Het gaat om communicatiegegevens, bijvoorbeeld informatie over telefonische contacten: wie wordt gebeld, hoe vaak en hoe lang? Ook welke websites worden bezocht en de e-mailcontacten worden gebruikt door de Russische inlichtingendiensten.

Koning Willem-Alexander

Ook de grote Nederlandse delegatie zal niet ontkomen aan een opslag van de telefoon- en internetproviders. Omdat Koning Willem-Alexander en premier Rutte zijn geaccrediteerd door het IOC, vallen zij net als journalisten, sporters en andere IOC-leden onder de afspraak van de diensten. Al in november bepaalde de Russische premier Medvedev dat de gegevens opgeslagen mogen worden. De Russische diensten hebben dan 24 uur per dag toegang tot die database.

Buitenlandse Zaken

Volgens de Europese Commissie is iedereen geïnformeerd over de voorwaarden van Medvedev, maar onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Olympisch Comité weten van niets, rapporteert De Correspondent. Inmiddels is het reisadvies voor Sotsji aangepast op de website van Buitenlandse Zaken. “Weest u zich ervan bewust dat de Russische wet het toestaat om alle dataverkeer (telefoon, email, internet etc.) over Russische communicatienetwerken te monitoren, bewaren en analyseren.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021