Excite

Genetisch gemanipuleerde muggen bestrijden knokkelkoorts in Maleisië

Maar liefst 6.000 genetisch gemanipuleerde muggen moeten in Maleisië proberen de knokkelkoorts tegen te gaan. In het land stierven alleen vorig jaar al 134 mensen aan die ziekte.

De muggen zijn in december al losgelaten in een onbewoond deel van Maleisië, in de deelstaat Pahang om precies te zijn. De muggen werden los gelaten door het Instituut voor Medisch Onderzoek, een instelling van de overheid. Het experiment kon niet overal op waardering rekenen; tal van organisaties hebben gewaarschuwd voor de experimentele kant van de proef en de mogelijke onbedoelde gevolgen. Hen verbaast het dan ook verschrikkelijk dat het experiment zonder enige voorwaarschuwing is uitgevoerd.

Dankzij de genetische manipulatie zullen de nakomelingen van de mannetjesmuggen erg snel sterven. Vrouwtjesmuggen brengen namelijk de knokkelkoorts over en als deze zich voortplanten met de gemanipuleerde mannetjesmuggen, kan de muggenpopulatie langzaam maar zeker afnemen en verdwijnt de ziekte mogelijk ook.

Volgens de autoriteiten hoeft men zich absoluut geen zorgen te maken over het experiment. De muggen zouden maximaal vijf dagen oud worden. Ook zouden er op andere plekken al soortgelijke experimenten met succes zijn uitgevoerd.

Voor toeristen die graag een bezoekje willen brengen aan Maleisië is het natuurlijk aan te raden om vooraf goed te kijken welke inentingen nodig zijn. Dit voorkomt tal van problemen op een later moment.

Afbeelding: Flickr account aussiegall

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020