Excite

Gezinnen kennen kosten vakantie niet


Een ruime meerderheid van de Nederlandse gezinnen weet vooraf niet hoeveel hun vakantie gaat kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van CentiQ dat vorige week werd gepubliceerd. CentiQ is een wijzer in geldzaken en een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument daarover te informeren.

Tachtig procent van de Nederlandse gezinnen weet pas achteraf hoeveel hun vakantie in totaal gekost heeft. Voor een kwart van deze gezinnen pakt de vakantie gemiddeld twintig procent duurder uit dan gepland. Niet alleen heeft ruim driekwart van de Nederlandse gezinnen vooraf geen idee hoeveel ze gaan uitgeven, ook over de dagelijkse uitgaven wordt nauwelijks nagedacht.

Ook tijdens de vakantie zelf wordt weinig aan geldzaken gedacht. Slechts één op de tien gezinnen houdt de uitgaven dagelijks bij. Een derde doet dat af en toe en de helft van de gezinnen houdt helemaal niets bij.

Toch leveren de vakantiekosten bij thuiskomst weinig discussie op binnen het gezin. Slechts zeven procent van de gezinnen heeft vooraf discussie over de hoogte van de kosten en drie procent heeft tijdens de vakantie discussie over de uitgaven.

Het onderzoek van CentiQ werd uitgevoerd door TNS Nipo. De Checklist Wijzer in geldzaken op vakantie is sinds vorige week op het internet beschikbaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020