Excite

Lekker weg: bootje huren in Giethoorn

Het Hollands Venetië in noordwest Overijssel: Giethoorn is een prachtig dorp in Noord-Nederland en absoluut een bezoekje waard. Het dorp is gebouwd op verschillende eilandjes die zijn ontstaan tijdens het veengraven. Door middel van bruggetjes zijn deze eilandjes verbonden. De waterwegen lopen door het dorp naar de meren, waardoor je perfect het gebied kunt verkennen met een bootje.

Geschiedenis Giethoorn

Rond 1200 vestigde een orde van de Flagellanten zich in een Franciscanenklooster in Noord-Giethoorn. Daarmee werd de eerste veenkolonie van Nederland geboren. Giethoorn lag op een uitgestrekte veenvlakte, vlakbij de Zuiderzee. In de veertiende eeuw werd de eerste kerk in Giethoorn gebouwd. Dat was de katholieke kerk. In de zestiende eeuw kwamen de doopsgezinden naar Giethoorn. Rond deze tijd begon ook de natte vervening. Het gevolg van deze uitgraving is de kanaaltjes waar Giethoorn zo bekend om staat. Het eerste kanaal was de Dorpsgracht. Daar staan nu de oudste huizen van het dorp.

Vervoer in Giethoorn: de punter

De naam Hollands Venetië is niet uit de lucht komen vallen. Giethoorn is een dorp dat voor het grootste deel enkel bereikbaar is met de boot of via bruggetjes die de eilandjes met elkaar verbinden. Omdat veel bruggen privébezit zijn, ben je als toerist in Giethoorn aangewezen op de boot. De traditionele bootjes in Giethoorn zijn de punters. Dit type boot wordt net als de gondels in Venetië voortbewogen met behulp van een stok waarmee je je afzet van de bodem. De waterwegen in Giethoorn zijn gelukkig allemaal vrij ondiep. Als je niet wil varen, is er slechts één fietspad waar je gebruik van kunt maken. Deze gaat dwars door het dorp.

Varen in Giethoorn

Door de vele waterwegen die door het dorp gaan, is het gezellig varen. Bovendien ligt Giethoorn in een fantastisch gebied vol meren. Nationaal Park de Wieden van paar liefst 6.000 hectare is ook open voor vaarpubliek. Als je even van de boot afwil kun je een van de musea bezoeken zoals 't Olde Maat Uus of pottenbakkerij Rhoda waar traditioneel Giethoorns pottenwerk gemaakt wordt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020