Excite

Gigantische orkaan bedreigt Australië

Alsof het nog niet erg genoeg was in Australië de afgelopen maanden. Delen van het land stonden met enige regelmaat onder water. De krokodillen en haaien zwommen door de McDrive in Queensland. En nu is er op satellietbeelden een monster-orkaan te zien die recht afgaat op... inderdaad.

Vanaf het oost-noord-oosten beweegt het enorme gevaarte, dat de naam Yasi draagt, zich richting de Australische kustlijn. De orkaan zou met zijn dwarsdoorsnede van maar liefst 1000 kilometer Nederland, Duitsland en een deel van Polen opslokken. Geen wonder dus dan de bevolking van de oostelijke provincies zich uit de voeten maakt.

Het leger heeft helikopters ingezet om ziekenhuizen te ontruimen. Verder vinden er gedwongen evacuaties langs de hele kustlijn plaats. Volgens de premier van Queensland, Anna Bligh, is de storm 'enorm groot en levensbedreigend.' Sinds november hebben overstromingen in het gebied al 35 levens geëist.

Verder in het binnenland is de evacuatie vrijwillig. 164.000 mensen moeten beslissen of ze huis en haard verlaten, of de enorme windsnelheden en hoosbuien trotseren. Vliegvelden zorgen in ieder geval voor extra vluchten, voordat het te gevaarlijk wordt om op te stijgen. In de steden wordt inmiddels flink gehamsterd. Er blijft Australië weinig bespaard dit jaar.

Afbeelding: youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020