Excite

Goedkoop alternatief voor vakantie? Een reisboek!

Je kunt natuurlijk naar Dublin vliegen voor een leuk weekendje weg. Maar de kans is groot dat het koud en nat is en dat het beste culinaire hoogstandje wat je kunt vinden bestaat uit kebab. Je zou een hoop geld uitsparen door in plaats daarvan Dubliners te lezen van James Joyce.

Hetzelfde geldt voor Parijs. Wie heeft er veel te dure croissants en slappe friet nodig als je ook gewoon thuis Rimbaud en Baudelaire kunt lezen. Tip: drink lekker wat Absint tijdens het lezen.

W.G. Sebald's Rings of Saturn scheelt jou de pijn van het wandelen langs de Britse kust en is beter voor je voeten. Net zo goed kun je Dervla Murphy al het werk laten doen en de Himalaya laten oversteken of door Afrika laten trekken, terwijl jij tussendoor nog even wat thee zet en de verwarming omhoog draait.

Mochten reisverhalen nou niet echt jouw ding zijn als het om lezen gaat, kies dan voor een paar hoogstaande dichters en schrijvers van fictie. Dan kom je ook wel de vakantie door. Rushdie schrijft over India, Gabriel Garcia Marquez over Colombia, Lorca over Spanje en Henry Miller over de gevoelige plekjes op het lichaam.

Maar het allerbeste boek als het gaat om reizen, is toch wel De Kunst van het Reizen, van de filosoof Alain de Botton. Dan snap je pas wat reizen echt inhoudt.

Afbeelding: Flickr, Alaskan Dude

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020