Excite

Goedkoper vliegen dankzij treinmodel

Vliegmaatschappijen verzinnen steeds andere manieren om de consument zo goedkoop mogelijk te vervoeren. Het nieuwste idee is samengevat in een ontwerp voor een compleet nieuw vliegtuig, waarin de passagiers niet in rijen achter elkaar zitten, maar recht tegenover elkaar. Zo zou er goedkoper gereisd kunnen worden.

Omdat deze nieuwe manier van stoelen plaatsen kan leiden tot een ‘besparing’ van een derde per stoel, kan er bijna de helft meer passagiers met één vlucht mee. De kosten van de vlucht kunnen dan worden uitgespreid over meer passagiers, waardoor de prijs voor deze vluchten lager wordt. Met name op korte vluchten zou dit een uitkomst zijn waar waarschijnlijk belangstelling voor is.

De nieuwe vliegtuigen zijn minder geschikt voor het cabinepersoneel: zij kunnen hun trolleys lang zo makkelijk niet door het gangpad krijgen, omdat ze hier aan beide zijden te maken hebben met passagiers. Op korte vluchten hoeft dat echter geen probleem te zijn, omdat de passagiers dan minder waarde hechten aan comfort. Ook worden er dan geen maaltijden geserveerd.

Het nieuwe concept is geïnspireerd op andere vervoersmiddelen, zoals de trein en de bus. Hier zitten mensen al sinds jaar en dag ook tegenover elkaar, wat zorgt voor meer ruimte en meer openheid.

Overigens is dit idee nog niet eens zo controversieel als het idee waar Ryanair recentelijk mee kwam: het creëren van staplaatsen in vliegtuigen, waar passagiers die anderhalf uur of korter moesten vliegen gratis mee konden reizen.

Afbeelding: Design Q

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020