Excite

Graf Toetanchamon krijgt opknapbeurt

Het graf van de Egyptische farao Toetanchamon gaat al heel lang mee. Niet vreemd dus dat er binnenkort een opknapbeurt gepland staat. Een Amerikaanse stichting zorgt voor het geld dat nodig is voor de renovatie.

Deze stichting, het Getty Conservation Institute heeft samen met het Egyptische Departement voor de Oudheid een plan opgesteld. De twee partijen zijn een partnerschap aangegaan dat zich concentreert op het bewaren en het restaureren van zowel het graf als de muurschilderingen die bij het graf horen.

Over vijf jaar kunnen bezoekers aan het museum in Cairo de graf van de beroemde farao weer in volle glorie bekijken. Hoewel je hier een apart toegangskaartje voor moet kopen, is het zeker de moeite waard. Toetanchamon is namelijk één van de bekendste farao’s uit de geschiedenis. Zijn graf werd in 1922 door Howard Carter ontdekt. De jonge farao van de XVIIe dynastie lag daar in de Vallei der Koningen, in de buurt van Luxor.

De ontdekking van zijn graf was één van de meest geruchtmakende ontdekkingen in Egypte. Zijn rustplaats was namelijk zo goed als ongeschonden. Waar veel graven ten prooi waren gevallen aan rooftochten, was de grafkamer van Toetanchamon nog helemaal intact. Goud, beelden, sieraden; in totaal zijn de ontdekkers maar liefst drie maanden bezig geweest met alleen het catalogiseren van alle (meer dan 3500) objecten. Daarna konden ze pas bij de echt grafkamer komen met daarin de gouden sarcofaag.

Afbeelding: Flickr account flydime

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020