Excite

Graf van Toetanchamon’s echtgenoot opgegraven

Het graf van de Egyptische koningin Anchesenamon, de vrouw van koning Toetanchamon, wordt binnenkort hoogstwaarschijnlijk opgegraven.

In het gebied in Egypte dat aangeduid wordt als de Vallei der Koningen zijn al 63 graftombes van leden van Koninklijke families uit het Oude Egypte ontdekt en opgegraven. De 64e graftombe wordt binnenkort blootgelegd en onderzoekers vermoeden dat dit de laatste rustplaats van Anchesenamon zou kunnen zijn.

‘De kans is aanzienlijk groot dat dit graf toebehoort aan de vrouw van Toetanchamon’, zegt Zahi Hawass, onderzoeksleider van de Egyptische archeologische dienst. ‘Ik hoop dat het gaat om een intacte tombe.’

Anchesenpaaten, later bekend als Anchesenamon, was de derde dochter van farao Achnaton en diens vrouw Nefertiti en de vrouw van vier verschillende, achtereenvolgende farao's. Na haar huwelijk met Toetanchamon besloot het echtpaar om de goden van het Huis van Amon te eren door hun namen te veranderen in Toetanchamon en Anchesenamon. Ondanks verscheidene pogingen kreeg het echtpaar geen kinderen, hun twee dochters kwamen dood ter wereld.

Onderzoeksleider Hawass verwacht in 2011 nog meer grote archeologische ontdekkingen in Egypte te doen. In de dodenstad Dasjoer is met behulp van satellietfoto’s een nieuwe begraven piramide ontdekt. Ook deze wordt momenteel uitgegraven. Ze hopen hier het graf van een koning uit de 13e Dynastie aan te treffen. Het was een roerige tijd waarin meer dan 70 farao’s regeerden en er flink gevochten werd om de macht. Welke van de talloze koningen in het graf ligt, is dan ook nog niet bekend.

Afbeelding: Flickr, gebruiker flydime

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020