Excite

Griezelig Halloween in Ierland

Wie op 31 oktober in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada of Ierland is, zal er niet omheen kunnen: Halloween. Op die datum verkleden kinderen zich als griezelige figuren en gaan ze, net als met Sint-Maarten in Nederland, de deuren langs voor snoep. Ook is het traditie om uitgeholde pompoenen met enge gezichten neer te zetten.

Spookachtige kastelen

De beleving van Halloween is in Ierland ontzettend sterk. Behalve de tradities waar ook de Ieren aan mee doen, kent het land veel mysterieuze, eeuwenoude plekken waar de geest van de feestdag echt tot leven komt. De glooiende heuvels, spookachtige kastelen en diepe grotten lenen zich voor de meest fantastische Halloweenverhalen.

Waarschijnlijk is het Halloween feest van oorsprong ook een Iers feest, afgeleid van het Keltische Samhain, dat zoiets betekent als: het eind van de zomer. In de stad Derry is er op 31 oktober dan ook een gigantisch Halloweenfestival, waar ruim 40.000 mensen van over de hele wereld de feestdag mee willen maken. Ook de Ierse hoofdstad Dublin staat bol van de festiviteiten. Zo is er de Ghost Bus Tour, die langs vele mysterieuze plekken in de stad rijdt. De passagiers krijgen ondertussen van een verteller die op de bus meerijdt alle bijbehorende griezelige verhalen te horen.

Kasteel Dracula

Ook kun je in Dublin de Bram Stoker experience mee maken. De Ier Bram Stoker schreef in 1897 het boek Dracula en in de Ierse hoofdstad kun je met een gids het nagebouwde Kasteel Dracula ontdekken. Pas wel op voor de spinnenwebben, vleermuizen en druppelend bloed. Als je het even gehad hebt met al die griezelverhalen kun je altijd terecht in één van de vele, gezellige restaurants die de stad rijk is. Wel even reserveren op een feestdag als Halloween!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020