Excite

Ground Zero moskee lijkt op hoofdkwartier Superman

Er valt nog steeds een hoop te zeggen over de zogenaamde moskee die naar zeggen op Ground Zero gebouwd gaat worden. Hoewel het gaat om een cultureel centrum dat enkele straten verwijderd ligt van het daadwerkelijke Ground Zero in New York, is de controverse goed te begrijpen. De littekens van 9/11 zitten nog diep.

In Nederland kreeg het gebouw extra veel aandacht omdat Geert Wilders een toespraak hield tijdens een tegendemonstratie. Het is een gewaagd ontwerp, dat zeker veel mensen verrast heeft. Het gebouw doet denken aan het Fortress of Solitude. Dat is het hoofdkwartier van Superman in de stripboeken.

Opvallend is het gebruik van de zespuntige ster in de gevel van het gebouw. Deze vorm doet denken aan de Davidster van uit de joodse religie. De architecten geven aan de vorm ook voorkomt in de Islam en het christendom. Het staat dan ook symbool voor de functie van het gebouw: aantrekkelijk voor alle religies en afkomsten.

Qua moskee valt het mee. Er zijn meerdere verdiepingen in het gebouw. Er komt een zwembad, sportzaal en fitness in. Ook zal er een kinderdagverblijf opgenomen worden in het gebouw. De gebedsruimte bevindt zich in de kelder. Tot slot zal er ook een restaurant, een culinaire school, een kunstschool, een kunstgallerij en een auditorium opgenomen worden in het gebouw.

De architecten wilden een gebouw dat de Islam verenigt met de cultuur van New York en tegelijkertijd groen en cool is. Bovendien geeft het gebouw ook terug aan de slachtoffers van 9/11. Er komt een herdenkingscentrum in het gebouw. Al met al een zeer gematigd en uitnodigend gebouw.

Afbeelding: phpfusion.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020