Excite

Handtastelijke fouillering bij weigering bodyscan

Wie niet mee wil werken aan een controle met de spraakmakende bodyscanner, zal er zeker niet beter vanaf komen met een gewone fouillering. Die zou namelijk extra handtastelijk zijn. Reizigers op Amerikaanse luchthavens klagen hierover.

Volgens getuigen zou het veiligheidspersoneel bijvoorbeeld niet meer de rug van de hand gebruiken om een lichte tikbewegingen tegen de genitaliën te maken, maar hier nu de binnenkant van hun hand voor gebruiken. Deze acties kunnen leiden tot aanklachten met betrekking tot seksuele intimidatie, want als iemand anders zoiets zou doen, dan zou diegene zich direct voor de politie mogen verantwoorden.

Dat de nieuwe manier van fouilleren op weinig steun kan rekenen, is geen nieuws. In 2004 werd ook al een test uitgevoerd met deze methode en daarna volgden letterlijk honderden klachten over misbruik en seksuele aanranding. Nu zou de methode dus opnieuw ingevoerd zijn, maar volgens de Transport Security Administration (TSA) zou dit nu niet tot meer klachten geleid hebben.

De bodyscanners vormen een alternatief, maar die laten de contouren van het lichaam zo goed zien, dat het bijna als een schending van de privacy gezien kan worden. Bovendien is er nog niet zo heel veel duidelijk over de gevaren van de straling van de scanners. Mogelijk worden die gevaren op dit moment nog onderschat. Nu is het dan ook nog vooral kiezen uit twee kwaden.

Afbeelding: Flickr account Nevada Tumbleweed

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019