Excite

Heathrow komt met taxi pods

Elektrische taxi’s zonder chauffeurs: dat zou wel eens de toekomst kunnen zijn van het openbaar vervoer op de Engelse luchthaven Heathrow. Het is een groene, snelle en aantrekkelijke manier om bijvoorbeeld de metro’s te ontlasten.

We hebben het hier over het ULTra Personal Rapid Transit (PRT) system, een systeem dat ontworpen is door het Britse bedrijf Advanced Transport Systems. Dit systeem zal later dit jaar voor het eerst geïntroduceerd worden op de luchthaven.

Eigenlijk komt het neer op een milieuvriendelijk systeem dat een praktisch alternatief biedt voor de voertuigen die gebruikt worden voor dagelijks woon-werkverkeer. Eigenlijk is het een persoonlijke taxi die reageert op de vraag van de gebruikers en hen rechtstreeks afzet op de gewenste plek binnen het netwerk. Er zijn geen stops nodig. Langs de route zijn verschillende haltes gesitueerd, maar die zijn bereikbaar via zogenaamde afritten, waardoor de pods niet steeds hoeven te stoppen als er iemand anders wordt afgezet.

De stations voor dit voertuig kunnen worden geïntegreerd in gebouwen, winkelcentra, hotels en kantoren. En in luchthavens; in Heathrow komt een spoor van vier kilometer, waarbij een station in terminal 5 verbonden wordt met twee stations wat verder weg en een parkeerplaats.

De pod loopt op batterijen en wordt centraal bestuurd. Er kunnen 4-6 mensen in zitten en de pod kan een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur bereiken. De pod is uitgerust met LCD schermen en airconditioning. Passagiers kunnen aan beide kanten uitstappen.

Afbeelding: BoingBoing Gadgets

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019