Excite

Help Haiti en ga er op vakantie!

Het is nog steeds chaos in Haïti. Het land is voorlopig nog niet over de klap van de aardbeving heen. Heel de wereld heeft massaal geld gestort, maar de lange weg van wederopbouw ligt nog voor het eiland. Misschien ethisch niet het juiste moment om er op vakantie te gaan. De term ramptoerisme ligt al snel op de loer. Toch is het op zich nog niet zo'n heel gek idee om er op vakantie te gaan. Haiti kan namelijk wel wat toerisme gebruiken. Daar zijn een aantal redenen voor.

De toeristenindustrie is belangrijk voor de economie van Haïti. Lokale vissers en fruitverkopers generen hun inkomsten mede dankzij de cruiseschepen die het eiland aan doen. Toerisme betekent namelijk inkomen voor veel inwoners van het arme eiland en dat is precies wat ze nu nodig hebben. Politiek correct handelen en het eiland mijden, betekent eigenlijk een dubbele klap voor degene die de verwoestingen hebben overleefd. De nabijheid van een rampgebied hoeft niet per se een reden te zijn om er vakantie te vieren. Er gaan miljoenen mensen jaarlijks op vakantie naar Afrika, terwijl er om hun heen kinderen overlijden aan armoede en AIDS. Dus niet naar Haïti gaan betekent meten met twee maatstaven.

Er is een verschil tussen toerisme en ramptoerisme. Het is geen schande om te genieten van zon, strand en lokale cultuur, als dat betekent dat je geld pompt in de economie van Haïti. Voor de inwoners die afhankelijk zijn van het toerisme betekent dat, naast een inkomen, ook weer het oppakken van het dagelijks leven. Wat natuurlijk wel uit den boze is, is je vakantie plannen omdat je het rampgebied wilt zien, de slachtoffers en de ellende. Dan zul je hulporganisaties vooral in de weg lopen. Maar vrijuit geld spenderen op het arme eiland met de prachtige natuur, daar wordt uiteindelijk iedereen beter van!

Afbeelding: Flickr, tsteuwer

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019